Doprava zdarma pri nákupe nad 100 EUR

Pomaly ďalej zájdeš...

POMALY ĎALEJ ZÁJDEŠ…



Všímate si tie rôzne zelené visačky na oblečení, ktoré nakupujete? Rôzne eco, green, faire, bio nálepky…?

Osobne sa teším tomu, že ľudia tieto veci začínajú stále viac a viac vnímať. Sú nároční a chcú vedieť, čo za svoje peniaze dostávajú. Každý však zrejme uzná, že marketing je marketing. A pekná visačka z recyklovaného papiera so zelenou nálepkou ešte nemusí byť garantom toho, že to celé je košer.

Prešla som si pár stránok značiek s detskou módou, ktoré sú bežne dostupné v našich obchodoch a čítala. Čítala to, ako sa prezentujú v oblasti udržateľnosti, aké informácie nám spotrebiteľom poskytujú s ohľadom na použitý materiál, výrobu šatstva, pracovné podmienky, elimináciu odpadu a podobne. Spravila som si nejaký dojem. O značkách, ktoré síce píšu veľa, ale dozviete sa veľmi málo. Je to také vágne bla, bla, bla… Niekomu to možno stačí, a s tým sa zrejme počíta. Ale nemalo by!

Dočítate sa o rôznych záväzkoch, ale neviete, ako to vlastne v skutočnosti je a či sa to aj naozaj plní. Následne som si prelistovala fashion transparency index, ktorý každý rok vydáva Fashion revolution (https://www.fashionrevolution.org/about/transparency/ ). V skratke posudzuje to, do akej miery jednotlivé značky zverejňujú nielen ich dobrú prax, ale aj systémové výzvy a skutočné výsledky ich úsilia v oblasti životného prostredia a ochrany ľudských práv. Bola som milo aj nemilo prekvapená. Milo z prvého miesta a nemilo z toho, koľko značiek, aj veľkých módnych domov je na chvoste, či pod 50%… Celkový primer bol 23% zo 100%!



Ale prečo to vlastne píšem. Viete, čo je rýchla móda?

Rýchlo, lacno, väčšinou nekvalitne vyrobená a rýchlo skonzumovaná – po mesiaci či pár už to nie je IN, alebo už sa jednoducho nosiť daná vec ani nedá.

Zrejme vám nepoviem nič nové, keď tu uvediem pár faktov zo stránky fashion revolution:

Módny priemysel je jedným z piatich najšpinavších priemyslov na svete.

Odhaduje sa, že v priebehu jedného roka sa vyvezie z tovární až 80 biliónov kusov oblečenia do celého sveta.

Na výrobu jedného trička sa spotrebuje 2720 litrov vody, čo sa dá prirovnať k množstvu vody vypitej počas doby 3 rokov. Približne 757 litrov vody je spotrebovaných na výrobu jedného kusu riflí, čo sa rovná 285 sprchám.

Spotreba oblečenia vyprodukuje 1.5 ton oxidu uhličitého na domácnosť ročne, čo sa rovná množstvu aké vyprodukuje 6000 áut v premávke.

Odhaduje sa, že až 170 miliónov detí vykonáva detskú prácu, pričom vysoké množstvo z nich pracuje práve v rámci módneho zásobovacieho reťazca

A to je len kvapka všetkých dostupných informácií...

Som Fast Fashion Free!

 

Rozhodla som nakupovať len skutočne pomalú módu a hlavne nakupovať s rozumom.

 

Rozhodla som sa nakupovať (ak to je možné) len módu z domácej produkcie. Nie, nemyslím si, že čo je domáce, je automaticky v súlade so slow fashion. V hre je veľa faktorov, a preto aj kúpa oblečenia mimo náš kontinent, či od veľkej značky, môže byť zodpovednejšia. Ja som len jednoducho fanúšik našej domácej produkcie. Našla som v nej väčšinu toho, čo som hľadala.

 

Nech sa ale vydáte akýmkoľvek smerom, do sekáčov, obchodných centier či na eshopy, zvážte si, za čo dáte svoje peniaze. PREČO? 

 

Výroba takého trička či sukne, to nie je len ušitie, zabalenie a doručenie ku nám domov. Je to celý proces výroby od pestovania bavlny až po likvidáciu samotného produktu. Vedeli ste, že polyesterové vlákno sa rozpadá niekoľko stoviek rokov?

 

Znečistenie vody, plytvanie zdrojmi, vykorisťovanie ľudí, detská práca, chemikálie, transport ton oblečenia a v konečnom dôsledku plytvanie našimi peniazmi… Ja viem, je toho veľa a človek, aby prešiel pred nakupovaním testami nákupnej spôsobilosti :)

 

Ale prečo nie? Každý náš krok, má nejaký dopad. Na nás, na život okolo nás, na planétu ako takú…

 

Nemyslite si, že Vás sa to netýka, že Vás to nezasiahne…

 

Ak si myslíte, že vďaka tomu, že Vy nakupujete, má niekto iný na opačnom konci sveta prácu a vlastne vďaka Vám tak peniaze na život a zvyšok, ako to, či ozaj tie peniaze má, a aký je ten život v skutočnosti, Vás nezaujíma, prosím nechajte si tento názor radšej pre seba.

 

Ak Vás nezaujíma dopad na život niekoho iného, možno Vami pohne dopad na ten Váš….

 

Myslím napríklad materiál, z ktorého je oblečenie ušité. Ďať si na seba oblečenie z bavlny, pri ktorej pestovaní sa použili rôzne pesticidy, insekticidy, ktoré sa dostali do pôdy, vody a následne sa vstrebávajú do ľudského tela. Hm? Ozaj vám to nevadí? A to nehovorím o chemikáliách, ktoré sa používajú pri farbení. Nesvrbelo vás niekedy telo, alebo ste sa nevyhádzali, keď ste si obliekli nejaký nový kúsok z dieľne veľkého módneho domu?

 

A čo tak oblečenie z umelých vlákien. Pri praní sa mikročastice dostávajú do vody a z vody...veď viete kde…

 

Ani to Vás nepresvedčilo? Tak možno Vás zaujmú ďalšie dokumenty. Ak ani tie nie, tak sa to možno podarí niekomu inému. Verím, že sa nájde :)

 

 

 

 

Späť do obchodu